gob sittard geleen politiek
gob sittard
gob politiek geleen
politiek sittard geleen
gob online
gob geleen
gob
gob politiek limburg
gob sittard geleen
gob politieke vereniging

vanuit het

GOB, vanuit het hart

Jong en oud samen voor een leefbaar en economisch sterk Sittard-Geleen in dorp én stad!

Maak werk van je vrije tijd.

De vrijetijdseconomie is een sterk groeiende sector in Nederland. Maar wat betekent dit? En hoe kan Sittard-Geleen hiervan profiteren? Marcel Claessens, gob raadslid en woordvoerder voor dit onderwerp, kan hier uren over vertellen. Hij doet dit graag en met veel passie, want aan die sector heeft Marcel zijn hart verpand. Mensen die Marcel goed kennen begrijpen dit. Op de vraag wat een vrijetijdseconomie is, is Marcels antwoord simpel. Het is alles wat wij doen als we niet werken of slapen. Het wordt ook wel toerisme en recreatie genoemd, dat maakt het iets concreter.

Marcel Claessens

Met zijn allen spenderen we veel geld in de vrijetijdseconomie. De sector is een echte banenmotor. En ook onze leefomgeving profiteert flink. Voor de vrijetijdseconomie is namelijk een goed leef-, werk- en vestigingsklimaat nodig. Met veel aandacht voor de ontwikkeling van ons landschap, ons erfgoed en onze cultuur. Dat alles bij elkaar zorgt voor een unieke beleving bij zowel onze eigen burgers als bij de vele bezoekers aan dit prachtige pareltje somt Marcel in één adem op.

Beide pijlers zijn voor gob erg belangrijk. Helaas heeft het onderhoud in de openbare ruimte aan glans en aantrekkelijkheid verloren. Daar is iedereen het over eens. Dus is het hoog tijd om te poetsen en te polijsten vindt Marcel. gob gaat daarom bij de komende begrotingsbehandeling er alles aan doen om het onderhoudsniveau op te krikken. Daardoor zal de aantrekkelijkheid en ook de leefbaarheid van onze stad fors verbeteren, daar is Marcel van overtuigd.

Daarbij is het ook goed om zelf je handen uit je mouwen te steken beaamt Marcel. Zo ging hij recent met een aantal gob collega’s en vele vrijwilligers in de Ursulinentuin en Jardin des Roses aan de slag. Gewapend met schoffel, hark en spade ging hij het onkruid te lijf. De tuin verkeert in een erbarmelijke staat en verdient het om weer in oude staat hersteld te worden. Dat is nog niet helemaal gelukt en ook de gemeente moet helpen vindt Marcel. Namens gob heeft hij hiervoor dan ook aandacht gevraagd. Als de tuin straks weer schittert dan kunnen ook de bezoekers vanuit het nieuwe deel van hotel Merici, overigens een prachtige aanwinst voor onze stad naar de mening van Marcel, genieten van het uitzicht op deze mooie tuin.

Dat gob een warm voorstander is van de vrijetijdseconomie kon men in 2018 in het verkiezingsprogramma lezen. In 2019 stelde gob vragen over het Knopen-Lopen wandelnetwerk. De komst van een wandelroutenetwerk juicht gob dan ook van harte toe. Maar Marcel gaat nog een stap verder. Hoe komen de routes tot stand vraagt hij zich hardop af. Het zou goed zijn als ook onze inwoners hier een stem in hebben. Komt er ruimte voor een plaatselijk ommetje? Er is immers meer dan genoeg moois te zien. Komt er een verbinding met wandelroutes over de grens? Marcel vervolgt: als we dan toch al fietsend onze gedachten de vrije loop laten dan pleit ik voor een goede koppeling tussen ons aantrekkelijke buitengebied en de lokale economie. Vraag is alleen hoe we dat concreet voor elkaar krijgen. Dit geldt ook voor de aanleg van wandel- of fietspaden in het mooie rivierpark Maasvallei. Laat ook hier de omwonenden meedenken want ze hebben goede ideeën. Zorgen kent Marcel echter ook. Het zou immers doodzonde zijn als de kwaliteit van de wandel en fietspaden door slecht onderhoud achteruitgaat. Dus moet dit goed geregeld worden zodat duidelijk is wie hiervoor verantwoordelijk is en voor moet betalen.

Marcel pleit herhaaldelijk voor een goede afstemming met directbetrokkenen. Zo ook bij de plannen voor een Passantenhaven in Schipperskerk. gob steunt dit initiatief maar vindt wel dat er terdege rekening moet worden gehouden met de zorgen van de Sportvisserij in Limburg. Dit geldt ook voor het grensoverschrijdende ECO-vakantiepark dat mogelijk op de voormalige ESCS-locatie komt. Omdat je hiermee onze stad goed op de kaart zet en jonge gezinnen trekt steunt gob deze positieve ontwikkeling. Wel moeten alle betrokkenen, zoals de ‘Vrienden van de Schwienswei’ betrokken worden bij de planvorming van de ontwikkelaar.

Toch is Marcel ook kritisch. Zo juicht hij de komst van een Visit Experience centrum als startpunt voor het uitdragen van de vrijetijdseconomie sector van Sittard-Geleen en de Westelijke Mijnstreek toe. Maar is het huidige Visit Zuid-Limburg kantoor in Sittard de meest geschikte locatie, vraagt hij zich af?

Marcel sluit af door nogmaals te benadrukken dat de vrijetijdseconomie voor Sittard-Geleen een belangrijke sector met veel kansen is. En als we met zijn allen de juiste keuzes maken creëren we die kansen. Of het nu gaat om ons mijnverleden, Toon Hermans of de verbinding met onze Duitse en Belgische buren. Kortom, een onderwerp waarbij gob de komende jaren veel werk van haar vrije tijd gaat maken.