gob online
gob sittard geleen
gob sittard geleen politiek
gob
politiek sittard geleen
gob politiek limburg
gob politieke vereniging
gob sittard
gob geleen
gob politiek geleen

vanuit het

GOB, vanuit het hart

Jong en oud samen voor een leefbaar en economisch sterk Sittard-Geleen in dorp én stad!

gob aan de wanjel in Grevenbicht en Obbicht.

“gob aan de wanjel”

Een mooie nazomerse zaterdagmorgen; 25 enthousiaste gob’ers’; 3 honden én ontelbare bezienswaardigheden in 2 mooie kerkdorpen! En,… voor een van de deelnemers was er zelfs een speciaal welkom. Want Ivo Tillie was namelijk jarige Job en dat heeft hij geweten!

Het vertrekpunt was bij de voetbalvelden van Obbicht. Onder de deskundige begeleiding van gob gids Niek Wetzels vertrok de groep met als doel om van Obbicht en Grevenbicht  te genieten van al het moois dat deze beide landelijk gelegen dorpen te bieden hebben. Obbeeg (1.820 inwoners) en Beeg (2.315 inwoners) zijn allebei dorpen in de gemeente Sittard-Geleen. Ze liggen aan de Maas en worden begrensd door de Maas en het Julianakanaal.

Als snel bereikten we de plek waar een stenen monument de plek markeert waar Willem van Oranje in 1568 de Maas overstak. Kort daarna praatte Cindy Curvers ons bij over Schutterij St Willibrordus. Een vereniging die al sinds 1636 verbonden is met Obbeeg en waar jong én oud belangrijk zijn en plezier beleven. Jong én oud samen, dat heb ik ergens eerder gehoord, toch?

Vervolgens slingerde een lange stoet, in gele gob jassen gestoken wandelaars, langs de Maas. Wat is dát een mooie route, daar moet je gewoon vaak komen! Dagelijks maken dan ook zeer velen gebruik van het fiets- of wandelpad om te genieten van al dit moois. Fiets- en wandelpaden die enkele jaren geleden werden aangelegd, tot vreugde van velen.

Voordat je het weet kom je Beeg binnen. Bij binnenkomst valt meteen het mooie beeld van de Beegse troubadour Chel Savelkoul op. Rob Klee en Pieter Meekels stonden stil bij de gevolgen van de recente overstromingen, een van de redenen dat het voetveer momenteel helaas niet in bedrijf is. Na een korte wandeling door Beeg werden we hartelijk ontvangen door Jacqueline Schurgers. En hartelijk is in Beeg écht hartelijk, met alles dat erbij hoort. Rosie Hubens nam ons in deze pauze mee in een aantal zaken die in de dorpen leven, o.a. over het tekort aan woningen voor jonge gezinnen. Ook gaf Rosie aan dat Harmonie Concordia volop bezig is met de voorbereidingen op het komende Wereld Muziek Concours.

Onderweg voerden we tal van gesprekken met de talloze wandelaars die net als wij genoten van al het moois. Iedereen blijkt in te zijn voor een praatje of een suggestie hoe de leefbaarheid in de mooie dorpen verder verbeterd kan worden. En dat was ook precies waar gob naar op zoek was. Wat leeft er in de dorpen en hoe kan gob helpen de leefbaarheid verder te verbeteren? Alle opmerkingen en suggesties zijn dan ook belangrijk en werden dankbaar in ontvangst genomen.

Al wandelend passeerden we tal van markante en voor Beeg belangrijke plekken. Bijvoorbeeld de aanpassingen aan de AH of het middengebied waar in de toekomst de centrale onderwijs- en sportvoorziening komt.

In het centrum van Obbeeg gaf Marleen Dehing ons een inkijk in de toekomstige Hoeskamer van Obbeeg. Een prachtig initiatief en een ontmoetingsplek waar tal van initiatieven onderdak krijgen.

Onze wandeltocht eindigde op de plek waar we ook ruim 2 uur eerder begonnen waren. Mooie indrukken en onderlinge gesprekken rijker maakte iedereen zich op om van het resterende deel van de zaterdag te gaan genieten.

Na de fietstocht van 2 weken geleden, waar we vele plekken in onze gemeente bezocht hebben, was dit onze eerste gezamenlijke gob wandeltocht. Voor de liefhebbers: in de volgende twee wandeltochten gaan we genieten van al het moois dat Lindenheuvel en Munstergeleen te bieden hebben. En nog belangrijker….wat hebben de inwoners ons te vertellen. Wordt vervolgd dus.

Met gob wandelgroeten, Yvonne, Marcel, Ivo, Jack, Phil

en Cliff.