gob politiek limburg
gob politiek geleen
gob online
gob sittard geleen
gob sittard
gob geleen
gob
gob sittard geleen politiek
gob politieke vereniging
politiek sittard geleen

vanuit het

GOB, vanuit het hart

Jong en oud samen voor een leefbaar en economisch sterk Sittard-Geleen in dorp én stad!

gob 40 jaar…..kasteelhoeve en marktplein in Born, de historie is bewaard gebleven.

HET MARKTPLEIN EN DE PRACHTIGE MONUMENTALE KASTEELHOEVE IN DE KERN VAN BORN

Dankzij de inzet van het “Actiecomité Tegen de bebouwing van de Bornermarkt” en het nakomen van de verkiezingsbelofte van gob, liggen het marktplein en de cultuur-historische monumentale kasteelhoeve te Born er prachtig bij.

In 1997 ontstond er voor Bornse begrippen een ongekende omvangrijke protestactie plaats, ontketend door de actiegroep “Tegen de bebouwing van de Bornermarkt”. De ramen in de kern van Born kleurden groen door de door het actiecomité beschikbaar gestelde 750 raamaffiches met het opschrift: “Wij zijn tegen de bebouwing van de Bornermarkt, U ook?”

De actie kreeg de steun van de politieke groepering gob in de gemeenteraad van Born, destijds oppositiepartij en vervolgens sloot ook de oppositiepartij Progressief Born zich hierbij aan.

In november 1997 besloot de gemeenteraad van Born met een nipte meerderheid om, ondanks de hevige protesten van de inwoners, de 750 raamaffiches en felle publicaties van het actiecomité “Tegen de bebouwing van de Bornermarkt”, toch TOT bebouwing van de Bornermarkt. Eén van de oudste inwoners van Born verwoordde richting de politiek de gevoelens van de inwoners met de volgende woorden: “Geer hoalt de zeel oet Bor”.

Dit besluit, tegen de wens van de inwoners, zou een grove aantasting zijn van het tot gemeentehuis omgebouwde cultuur-historische monumentale kasteelhoeve. Maar toen kwam de herindeling en dus tussentijdse nieuwe verkiezingen. Dat dit besluit tegen de wens van de inwoners van Born was bleek uit de uitslag van de verkiezingen die volgde.

In het jaar 1998,  gob, bestond toen ruim 15 jaar, deed gob de verkiezingsbelofte, om zich in te zetten om in de nieuwe gemeente, het genomen besluit van de gemeenteraad van Born aangaande de bebouwing van de Bornermarkt, ongedaan te maken.

Deze belofte is waar gemaakt. Het marktplein met de tot gemeentehuis omgebouwde cultuur-historische monumentale kasteelhoeve ligt er prachtig bij. Geen groot winkelblok dus, dat het zicht op de prachtige monumentale kasteelhoeve onttrekt, geen winkelblok met veel leegstand.

Geen functie meer als gemeentehuis, maar de prachtige cultuur historische monumentale kasteelhoeve ligt er stralend bij, aan het mooie marktplein. Born kan er trots op zijn, de historie is bewaard gebleven!