gob politiek geleen
gob
politiek sittard geleen
gob online
gob sittard geleen politiek
gob politieke vereniging
gob politiek limburg
gob geleen
gob sittard
gob sittard geleen

vanuit het

GOB, vanuit het hart

Jong en oud samen voor een leefbaar en economisch sterk Sittard-Geleen in dorp én stad!

“Een politicus met een harde schors, maar een zachte kern”, Pieter Meekels

Pieter Meekels,

“Een politicus met een harde schors, maar een zachte kern”.

Pieter, een “Beegse jung”, is gaan wonen in Buchten, die zoals diverse anderen via voetbalvereniging VV Born ambtenaar werd in de voormalige gemeente Born. Na enige jaren ging hij als ambtenaar werken bij de gemeente Maastricht, die daar doorgroeide tot gemeentesecretaris, en deze interessante baan opgaf om wethouder te worden in de gemeente Sittard-Geleen.

In de range, gob’ers schrijven over gob’ers, is mij gevraagd over Pieter een verhaal te schrijven. Al vanaf eind 1997 werken we nauw samen in de politiek maar onderhouden we ook privé goede contacten. Om echter geen eigen gekleurd beeld neer te zetten heb ik, anders dan bij anderen er deze keer voor gekozen om aan alle fractieleden te vragen om in ten minste 5 korte zinnen een beeld te schetsen van de persoon Pieter Meekels. Dus onderstaand beeld is het door mij samengevoegde totaalbeeld van Pieter van de gehele fractie.

Pieter is getrouwd met José, ze hebben samen twee kinderen en zijn enorm trots op hun kleinkinderen. Pieter is een echt familiemens,  verjaardagen bij Pieter en José lijken familiereünies, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, de (schoon)broers en (schoon)zusters, hun kinderen en kleinkinderen enz. Ze zijn allemaal aanwezig. Allen hebben ze een hechte band met hem. Ondanks de enorm veel vrijetijd die hij in de politiek steekt heeft hij altijd tijd voor zijn gezin, zijn familie én kan hij ook altijd rekenen op de steun van zijn echtgenote José en de overige familieleden.

Pieter is ook een verenigingsmens. Bijna overal probeert hij bij bijzondere gelegenheden in het verenigingsleven aanwezig te zijn. Het ontmoeten van mensen is voor hem zeer belangrijk. Juist het  directe contact met de inwoners maakt zijn optimaal functioneren als politicus mogelijk om voor de inwoners in het algemeen belang de juiste dingen te doen. Juist daardoor is Pieter altijd zichzelf gebleven, want geld, macht en status zijn vergankelijk. Hij is mede daardoor niet alleen binnen de politiek maar ook voor de inwoners laagdrempelig benaderbaar gebleven.

Mensen uit de “buitenwereld” kennen Pieter als de gedreven resultaat gerichte politicus, maar zij die hem beter kennen weten dat hij een liefdevolle huisvader is en dat uit zich nadrukkelijk ook in zijn rol als de “gobfather”. Pieter is  gob en gob is Pieter. Heb je vragen, problemen, vraag het Pieter. Hij staat voor iedereen klaar, bel hem, stuur een app of een mail en ondanks zijn overvolle agenda heb je bijna onmiddellijk antwoord. Hij is zeer alert op het in stand houden van de goede onderlinge verhoudingen binnen de partij. Het streven is, en dit lukt al vele jaren, om intern een stevige discussie te voeren, maar steeds met één gezicht naar buiten te komen. Nee, geen fractiediscipline, of omdat Pieter altijd gelijk krijgt, maar omdat met name Pieter vaker de compromissen aandraagt, omdat onder zijn leiding iedereen erop gericht is om er samen uit te komen. Pieter, niet altijd voor de “buitenwereld” herkenbaar, de harde zakelijke politicus met een zachte kern! Niet alleen binnen eigen partij, maar ook overige collegeleden noemen hem een loyale collega. Tegenspraak behoort voor hem mede tot de weg naar de oplossing van het probleem. Velen zien hem als een echte verbinder, die altijd van de mensen klaar staat die hem benaderen.

Pieter wordt door velen binnen de partij, maar ook er buiten bewonderd om zijn enorme dossierkennis. Sommigen noemen hem een wandelende encyclopedie die inhoudelijk maar zeker ook financieel de cijfers in zijn geheugen paraat heeft. Hij is een zeer ervaren politicus, gepokt en gemazeld, met een zeer goede politieke antenne, enorm oplossing gericht, daarbij soms ongeduldig en heeft niet altijd in de gaten dat met enkele korte  zinnen een ander iemand niet direct snapt wat hij in zijn hoofd heeft zitten. Steeds vechtend voor het algemene belang van de inwoners van Sittard-Geleen. Hij wordt door meerder mensen getypeerd als één van de weinige politici die het hele (inhoudelijke) speelveld van de gemeentelijke politieke overziet.

Hoge bomen vangen veel wind en dit geldt ook voor Pieter. Pieter kent heel veel mensen in Sittard-Geleen en velen denken Pieter te kennen. Als bestuurder moet je ook vaker beslissingen nemen die niet iedereen welgevallig zijn, maar wel de juiste beslissingen zijn in het algemeen belang. Dit wordt Pieter niet altijd in dank afgenomen. Dit levert negatieve reacties op en jammer is dat sommigen die hem niet beter kennen deze negatieve reacties “van horen zeggen” overnemen. Leren ze hem dan toch beter kennen, dan is er verbazing alom en komen tot conclusie dat ze toch een verkeerd beeld van Pieter hadden en dat hen inmiddels gebleken is dat Pieter een echt -mensen – mens” is. Een zeer loyaal politicus die het heeeeeeeeel erg goed met de inwoners van Sittard-Geleen voor heeft en al vele jaren lang enorm veel vrijetijd steekt, in Sittard-Geleen en zijn inwoners!

Ik heb in mijn opvoeding geleerd dat ik niet mag vloeken, maar ik zeg jullie “gobverdorie”, Pieter is:

“Een politicus met een harde schors, maar een zachte kern”.

Born, 4 februari 2022

Paul Verjans