gob sittard
gob sittard geleen politiek
gob politieke vereniging
gob online
politiek sittard geleen
gob politiek limburg
gob sittard geleen
gob geleen
gob
gob politiek geleen

vanuit het

GOB, vanuit het hart

Jong en oud samen voor een leefbaar en economisch sterk Sittard-Geleen in dorp én stad!

Bijdrage Fractievoorzitter Phil Boonen behandeling Omgevingsvisie 2025-2040

Voorzitter,
Na een lang voorbereidingsproces gaat deze raad een besluit nemen over de Omgevingsvisie. Een belangrijk document omdat we daarmee de lange termijnvisie van onze gemeente op de fysieke leefomgeving vaststellen. En dat onder de noemer: Samen stad en dorp maken.

Voorzitter,
Uit nieuwsgierigheid heb ik even gekeken naar de namen van Omgevingsvisies in andere gemeentes en dan zie je namen als: Doe mee, denk vooruit, Samen aan de slag, Welke koers gaan we varen, de Veranderstad en Het groen blauw verbonden en ondernemende hart van de regio.
Voorzitter, ik hoop van harte dat de inhoud van al deze visies beter is dan de gekozen namen. Ik kan alvast verklappen dat dit wat de gob-fractie geldt voor deze Omgevingsvisie.

Voorzitter,
Ik gaf al aan dat er een lang proces is doorlopen om tot dit moment te komen. Veel voorbereidingen, veel gesprekken, conceptteksten en zienswijzen hebben al plaatsgevonden en zijn de revue gepasseerd. En dat is goed en belangrijk. Bij alle onderwerpen, maar zeker bij een belangrijk visiedocument als de Omgevingsvisie is het van belang dat iedereen zijn of haar visie kenbaar heeft kunnen maken, zodat deze raad al deze visies, standpunten en argumenten kan afwegen. De gob-fractie meent dat dit proces goed is verlopen, maar meent dat er ook altijd ruimte is voor verbetering. Sommigen weten de weg naar de politiek net wat makkelijker te vinden dan anderen, sommigen volgen bepaalde kanalen waarop informatie bekend wordt gemaakt, maar anderen missen die of volgen juist andere kanalen. Het is dus goed om juist bij zo’n groot en uitgebreid proces als dit te evalueren en te kijken wat goed ging en wat beter kan, zodat we in de toekomst nog meer mensen bereiken en nog meer mensen kunnen betrekken.

Maar voorzitter, zoals een van de insprekers al zei: Meepraten is niet hetzelfde als je zin krijgen. Het is aan ons als raad om alle informatie die we hebben te wegen en dan keuzes te maken. Keuzes waarbij de gob-fractie steeds streeft naar een evenwicht tussen verschillende belangen.

Wij menen dat het grootste deel van deze Omgevingsvisie de goede koers beschrijft. Daarbij is echter van belang, de heer Kuburic gaf dat in zijn bijdrage in de ronde ook al aan, dit een levend document is en geen bijbel waar we ons krampachtig aan gaan vasthouden. Er moet ruimte zijn om aanpassingen door te voeren of om af te wijken van beleid als de omstandigheden daarom vragen.

Grotendeels kunnen wij ons dus goed vinden in deze Omgevingsvisie, maar er zijn ook een aantal zaken die een nadere toelichting of wat de gob-fractie betreft zelfs een aanvulling of aanpassing behoeven. Het zal u niet bevreemden dat dit veelal ziet op die onderwerpen die ook veel zijn benoemd door insprekers eerder in het proces, maar ook tijdens het inspreken in de ronde.

Allereerst het Lexhy-bos. Afgelopen weekend volop in de publiciteit en ik zag dat mevrouw Boukhrissi en de heer Janssen daar een klimcursus hebben gekregen. Ik houd het er maar bij dat het voor mijzelf, maar zeker voor het bos maar goed is dat ik niet in een boom ben gaan hangen.

Voorzitter, wij zijn het ermee eens dat het Lexhy-bos zoveel mogelijk behouden moet blijven, maar vinden het te vroeg om bij voorbaat al het hele bos uit te sluiten voor andere ontwikkelingen. Ook in dit gebied zal een evenwicht gezocht moeten worden tussen allerlei belangen en ontwikkelingen, zoals het 380Kv station, de campus en behoud van natuur. Om toch ook het signaal af te geven dat wij het belang van behoud van zoveel mogelijk van het bos onderstrepen, dienen wij – samen met CDA en D66 – een amendement in om alvast een groot deel van het bos te behouden.

Overigens vinden wij ook dat het bos niet toegankelijk moet worden voor fietsers en wandelaars. Enerzijds om de natuur daar de rust te gunnen en anderzijds uit veiligheidsoogpunt. We hebben daar de inspreker van Chemelot ook al het nodige over horen zeggen. Het amendement hierover wordt mede-ingediend door CDA en VVD.

Dan Voorzitter nog een ander heet hangijzer: de Graetheide.

De gob-fractie heeft zich eerder in een opiniestuk en later door het steunen van de motie uitgelaten over wat wij als fractie vinden van ontgrinding. Positief was het nieuws gisteren dat de gemeente samen met de Provincie de gronden op de Graetheide en de Lexhy wil aankopen, aangezien we dan meer regie krijgen over wat er met die gebieden moet gebeuren. Echter, ook hier moet het evenwicht gezocht worden. Het evenwicht tussen staand beleid en op basis van dat beleid lopende onderzoeken, een Provincie die ook nog wat moet vinden over wat er in dat gebied moet gebeuren en de zorgen over de druk op het gebied en over de ontgrinding.

Om dat waar we het over eens zijn te onderstrepen, dient de gob-fractie een amendement in om de eerder door de raad aangenomen motie te ‘promoveren’ en op te nemen in de Omgevingsvisie. (N.B. na overleg met andere partijen en aanpassing aan het amendement van GL/PvdA is er gezamenlijk “amendement geen grindwinning Graetheide” ingediend en unaniem door de raad aangenomen)

En ook bij de Yard-E zoeken we dat evenwicht. We respecteren de huidige bestemming, maar zoeken vooral ook naar mogelijkheden om ook dit gebied zoveel mogelijk te behouden of te bestemmen voor natuur en/of landbouw en om die reden dienen we het amendement van GL/PvdA graag mee in.

Voorzitter,
Groen en natuurontwikkeling is een onderwerp dat terecht veel aandacht krijgt in de Omgevingsvisie en is een onderwerp dat velen belangrijk vinden. Ook dat blijkt alleen al uit het aantal mensen dat op dit punt wensen en bedenkingen heeft uitgesproken.

De gob-fractie heeft de laatste tijd ook steeds meer het groene gezicht laten zien en dat trekken we door bij deze Omgevingsvisie. De argumenten en belangen die wij hebben gehoord, leiden ertoe dat we zelf amendementen hebben ingediend en andere amendementen mee indienen of steunen. Daarbij is ook van belang dat veel nader uitgewerkt moet worden in de Agenda Groen die gob hoog op de agenda heeft geplaatst.

Hoewel we de overwegingen in het amendement van GL/PvdA over boomkroonvolume onderstrepen, gaat het inzetten van alle beschikbare middelen ons te ver.

Ook het amendement Global Goals, dat oproept om alle ruimtelijke initiatieven te beoordelen op basis van Global Goals – gaat wat onze fractie betreft te ver. En dat geldt ook voor het amendement van SPA over het planten van 6.000 extra bomen.

Meer groen, meer natuur uiteraard, maar hoe dat precies vorm moet krijgen, dat zal uitgewerkt moeten worden. Daar zouden extra bomen een rol in kunnen spelen, maar of en zo ja, waar en hoeveel dat is voor later.

Omdat we groen en groenontwikkeling erg belangrijk vinden, dienen de amendementen van D66 over Groencompensatie bij herontwikkeling en de Groene ambities graag mee in. Daarnaast, om de groene ambities in de Omgevingsvisie nog wat scherper te krijgen, hebben we een amendement ingediend over Basiskwaliteit Natuur en het streven naar ten minste 100%.

Ten slotte voorzitter, nog een onderwerp dat vaak tot veel discussie leidt, namelijk Chemelot. De gob-fractie ziet, hoort en voelt de spanning tussen enerzijds de ambities van Chemelot en de werkgelegenheid en anderzijds de impact op de omgeving en de veiligheid van inwoners en omgeving. Of de risicocontouren teruggebracht moeten worden of wellicht tijdelijk verruimd is een belangenafweging. Een afweging van heel veel verschillende en soms op het eerste gezicht zelfs wel tegengestelde belangen. Voor de gob-fractie is er nog te veel onduidelijkheid en is het te vroeg om, zoals bijvoorbeeld het amendement van PiT doet, al een keuze te maken. In ons amendement over de ontwikkelmogelijkheden voor Chemelot vragen wij om een onderzoek over wat er mogelijk en nodig is en waarbij alle belangen worden meegenomen.

Voorzitter, de gob-fractie stelt dat de Omgevingsvisie de juiste koers bepaalt voor onze gemeente, maar benadrukt nogmaals dat het geen bijbel mag zijn en dat er ruimte moet zijn om in de geest van de visie te handelen of als de omstandigheden erom vragen er vanaf te wijken. Daarbij moet de gemeente dienstbaar zijn aan de inwoners en geen evangelie gaan prediken om vervolgens allerlei initiatieven tegen te houden. Met die gedachte, dat evenwicht en de voorgestelde aanpassingen in het achterhoofd kan de gob-fractie instemmen met de Omgevingsvisie.