Art. 43 vragen (gob) inzake windmolens grensgebied Duitsland.
Geachte voorzitter,
In het Limburgs Dagblad van 29 januari 2024 staat een artikel waarin te lezen is dat de gemeente Selfkant, onze buurgemeente aan Duitse zijde, voornemens is gebieden aan te wijzen waar windturbines geplaats kunnen worden (Overal in Duitsland moeten windmolens verrijzen. ook lanes d… – De Limburer). Het artikel borduurt voort op een artikel uit de Aachener Zeitung van 26 januari jl. (Selfkant: Windräder werden kommen. aber wohin? | Aachener Zeitung (aachener-zeitune de)).
Burgemeester Reyans van de gemeente Selfkant heeft in de raadzaal met krachtige bewoordingen gezegd: “Er komen windturbines, daar moeten we duidelijk over zijn’ . Hij baseert deze uitspraak op een op 1 februari 2023 aangenomen wet in Duitsland die deelstaten verplicht gebieden aan te wijzen voor het opwekken van windenergie. De potentiële gebieden om windmolens te plaatsen zijn nabij de grens met Susteren, Nieuwstadt en ook nabij de grens van onze gemeente Sittard-Geleen zoals op de kaart bij het artikel te zien is.
De fractie gob maakt zich dan ook grote zorgen over deze ontwikkeling. Onze gemeenteraad heeft ervoor gekozen om op industrieterrein Holtum-Noord geen windturbines te plaatsen in verband met de gevolgen voor de gezondheid van de omwonenden. En nu verrijzen er windturbines aan de andere kant van onze gemeentegrens. De overlast van deze windturbines zal niet stoppen bij de gemeentegrens en dus zullen onze inwoners als de windturbines dichtbij de grens komen te staan last gaan ondervinden van bijvoorbeeld slagschaduw en geluid.
Aangezien de turbines aanpalend aan de grens van onze gemeente geplaatst kunnen worden maakt gob zich grote zorgen over de ontwikkeling, zeker met het oog op de gezondheid van onze inwoners.
Wij vragen het gemeentebestuur om de volgende vragen te beantwoorden:
- Is het college op de hoogte van de plannen van de buurgemeente Selfkant om windturbines te plaatsen aan de grens met onze gemeente?
- Heeft er inmiddels intergemeentelijk overleg over dit voornemen plaatsgevonden? Zo ja, wat is de uitkomst van dit overleg? Zo niet, waarom niet?
- Is het college het met gob eens dat het dichtbij plaatsen van windturbines aan onze grensstreek ingrijpende overlast kan veroorzaken voor onze inwoners en daardoor niet gewenst is?
- Is het plaatsen van windturbines aanpalend aan de grens in strijd
met de geldende wet- en regelgeving?
- Op welke wijze wordt de gemeenteraad van Sittard-Geleen geïnformeerd over de ontwikkelingen rondom het mogelijk plaatsen van windturbines aan de Duitse zijde van de grens?
- Als de windturbines er toch zouden komen is het dan mogelijk om ook onze gemeente op die energiebron aan te sluiten?
Graag ontvangen wij de antwoorden binnen de daarvoor gestelde termijn.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Tholen
Raadslid gob
Art. 43 vragen (gob) inzake windmolens grensgebied Duitsland 2 februari 2024