gob
gob online
gob politiek geleen
gob sittard geleen
gob politiek limburg
politiek sittard geleen
gob sittard geleen politiek
gob politieke vereniging
gob geleen
gob sittard

vanuit het

GOB, vanuit het hart

Jong en oud samen voor een leefbaar en economisch sterk Sittard-Geleen in dorp én stad!

Antwoord art. 43 vragen inzake Beaumix, omstreden afval-bouwstof bij A2-verbreding.

Sittard-Geleen, 18 september 2024
per mail verzonden
VERZONDEN 1 9 SEP. 2024

Geachte heer Claessens,

Op 24 juli hebben wij uw brief ontvangen met vragen ex. artikel 43 RvO inzake het gebruik van Beaumix bij de A2-verbreding. U heeft vragen gesteld naar aanleiding van het krantenartikel d.d. 20 juli in de Limburger.

Via onderstaande beantwoording gaan we in op de door u gestelde vragen.

Vraag 1
Deelt het college de grote zorgen van de gob fractie over het mogelijke gebruik van Beaumix onder het asfalt van de A2 verbreding tussen Knooppunt Kerensheide en Het Vonderen?
We herkennen deze zorgen en kunnen deze ook begrijpen. Beaumix is een gecertificeerde bouwstof en mag dus toegepast worden. Het is echter een vrij nieuwe bouwstof. We zijn in gesprek met Rijkswaterstaat en Boskalis over de effecten van toepassing van deze bouwstof op langere termijn.

Vraag 2
Wanneer is het college geïnformeerd door Boskalis dan wel Rijkswaterstaat over het mogelijke gebruik van Beaumix?
Met betrekking tot de verbreding van de A2 vindt periodiek ambtelijk overleg plaats. Tijdens het overleg van 19 januari jl. zijn wij ambtelijk op de hoogte gesteld over de beoogde toepassing van Beaumix. Verantwoordelijk portefeuillehouder is vervolgens via het bestuurlijk overleg mobiliteit van april op de hoogte gesteld. Na het verschijnen van het artikel in de Limburger d.d. 20 juli jl. heeft Rijkswaterstaat op 15 augustus jl. een informatiebijeenkomst georganiseerd voor alle betrokken bestuurders.

Vraag 3
De A2 loopt dwars door een grondwaterbeschermingsgebied. Welke mogelijke gevolgen kan het gebruik van Beaumix hebben op het grondwater in de gemeenten langs dit deel van de A2?
Beaumix is een gecertificeerde bouwstof en mag dus toegepast worden, ook in een grondwaterbeschermingsgebied. Het is echter een vrij nieuwe bouwstof. Eventuele gevolgen/effecten van toepassing op de grondwaterkwaliteit zijn niet bekend. We zijn in gesprek met Rijkswaterstaat en Boskalis over de effecten van toepassing van deze bouwstof op langere termijn. Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten zijn tegen het gebruik van Beaumix, echter is het een Rijksweg waardoor de provincie formeel gezien weinig te zeggen heeft over het gebruik van Beaumix. Wel past Provincie Limburg in een grondwaterbeschermingsgebied het voorzorgsprincipe toe, wat inhoudt dat gestreefd wordt activiteiten te weren die een nadelig effect op de grondwaterkwaliteit kunnen hebben. Op basis hiervan wordt de toepassing van Beaumix in het grondwaterbeschermingsgebied door Provincie ontraden.

Vraag 4
Welke andere negatieve milieueffecten kan het gebruik van Beaumix tot gevolg hebben?
Zie antwoord vraag 3

Vraag 5
Heeft het college gesprekken gevoerd met het Waterschap Limburg en/of WML over de genoemde ontwikkelingen of gaan deze opgestart worden. Zo nee, waarom niet?
Tijdens het bestuurlijk overleg van 15 augustus 2024 waren zowel Waterschap Limburg als WML aanwezig. Zij hebben tijdens dit overleg hun grote zorgen geuit over het gebruik van Beaumix, met name in het grondwaterbeschermingsgebied.

Vraag 6
Welke financiële risico’s loopt onze gemeente, heeft het college deze risico’s in beeld en zijn er ook kosten te verwachten voor sanering, op het moment dat het hier ook misgaat?
Nee, dit is niet in beeld. Beaumix wordt echter in dit project vooralsnog niet toegepast op gemeentelijk eigendom. De kadastrale eigenaar is (financieel) verantwoordelijk voor eventuele milieuschade.

Vraag 7
Welke rol heeft de RUD Limburg-Zuid in deze? Welke rol heeft de provincie in deze?
De Omgevingsdienst Zuid Limburg (voorheen RUD-ZL) toetst en handhaaft op het
gebruik van bouwstoffen en grond, onder andere namens bevoegd gezag gemeente Sittard-Geleen.
De provincie is voor projecten binnen het grondwaterwinningsgebied vergunningverlener.

Vraag 8
Is het college het met ons eens dat – indachtig de leerprocessen uit Zuid-Holland en in het belang van milieu, gezondheid en veiligheid- op zijn minst het gebruik van folie noodzakelijk is? Zo nee, waarom niet?
Nee. Beaumix is een gecertificeerde bouwstof, voldoet aan de kwaliteitseisen en
mag dus zonder folie toegepast worden. Het is echter een vrij nieuwe bouwstof. We zijn in gesprek met Rijkswaterstaat en Boskalis over de effecten van toepassing van deze bouwstof op langere termijn.

Vraag 9
Op basis van het krantenartikel is de gob fractie van mening dat het niet wenselijk is om Beaumix toe te staan onder het asfalt van de A2. Welke stappen zou het college kunnen nemen om hiertegen te ageren? Is het college bereid om deze stappen te nemen?
Momenteel beschikken wij niet over middelen of mogelijkheden om het gebruik van Beaumix binnen het project verbreding A2 te voorkomen. We blijven hierover wel in gesprek met Rijkswaterstaat, Boskalis en andere betrokken partijen en
onderzoeken welke mogelijkheden er eventueel zijn. Provincie Limburg heeft in haar moederbestek opgenomen dat het toepassen van
AVI (Afval Verbrandings Installatie) bodemassen verboden is. Beaumix is een bodemas en mag daarom niet toegepast worden onder Provinciale wegen. Wij hebben een dergelijk verbod niet opgenomen in ons moederbestek, maar vooralsnog is de afspraak gemaakt dat binnen het project verbreding A2 géén Beaumix toegepast wordt onder gemeentelijke wegen.

Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,

Antwoord art. 43 vragen inzake Beaumix, omstreden afval-bouwstof bij A2-verbreding.