gob politiek geleen
politiek sittard geleen
gob
gob sittard geleen
gob politiek limburg
gob sittard
gob politieke vereniging
gob online
gob sittard geleen politiek
gob geleen

vanuit het

GOB, vanuit het hart

Jong en oud samen voor een leefbaar en economisch sterk Sittard-Geleen in dorp én stad!

Antwoord art. 43 vragen (gob) inzake gaslekincident Sabic.

Sittard-Geleen, 08-01-2025
VERZONDEN 09 JAN, 2025

Geachte mevrouw Knops-Verjans, heer Breidenbach,

Op 16 november 2024 ontvingen wij uw brief met vragen ex art 43 RvO inzake “gaslekincident Sabic”. Voorafgaand aan de beantwoording willen wij benadrukken dat voor alle bedrijfsactiviteiten op het terrein van Chemelot de provincie Limburg het bevoegd gezag is. De gemeente Sittard-Geleen heeft geen formele positie in de inspectie en eventuele handhaving. De inspecties worden namens de provincie uitgevoerd door de Omgevingsdienst Zuid-Limburg. Hoewel de gemeente geen bevoegd gezag is volgt het wel actief de activiteiten op het industriepark en de campus. Over veiligheid en bovenwettelijke veiligheidsmaatregelen zijn we continue in overleg met onder andere de provincie en Chemelot. In het geval van incidenten op Chemelot communiceert de gemeente Sittard-Geleen doorgaans alleen als het incident effecten heeft voor de omgeving buiten de hekken van Chemelot. De gemeente Sittard-Geleen heeft dan wel een formele positie. In een GRIP situatie ligt de lead voor de communicatie dan bij de crisiscommunicatiestructuur van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg waarvan de gemeente Sittard-Geleen deel uitmaakt via diverse piketfuncties.

Hieronder treft u onze beantwoording op de gestelde vragen aan.

Vraag 1 Wanneer was het college van B&W op de hoogte van het butadieenlek bij Sabic? Heeft het bedrijf de gemeente tijdig geïnformeerd?

Via het Milieujaarverslag van 2023 is de gemeente medio 2024 geïnformeerd over de verhoogde uitstoot van butadieen. Het bedrijf heeft het voorval volgens de regels gemeld bij de provincie Limburg als bevoegd gezag. Het bedrijf heeft de gemeente niet geïnformeerd omdat de gemeente niet het bevoegd gezag is.

Vraag 2 Op welke manier heeft het college van B&W gecommuniceerd over het gevaar van het butadieenlek? Is er nog altijd sprake van een butadieenlek?

Het college heeft niet gecommuniceerd over de verhoogde uitstoten omdat ze hier pas later kennis van heeft genomen. Uit metingen van de Omgevingsdienst Zuid- Limburg blijkt dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is geweest. Er is geen sprake meer van een butadieeenlek omdat er door Sabic maatregelen zijn genomen om de verhoogde uitstoot te stoppen en om herhaling te voorkomen.

Vraag 3 Hoe is de lokale bevolking geïnformeerd over het gezondheidsrisico en wat wordt hen aangeraden om hun blootstelling te beperken?

Over dit specifieke voorval is de lokale bevolking niet geïnformeerd omdat er geen aanleiding hiertoe was. Het risico van butadieen wordt uitgedrukt in MTR , een Maximaal Toelaatbaar Risico. De MTR waarden worden sinds april 2018 continu gemonitord door de Omgevingsdienst Zuid-Limburg in opdracht van de Provincie Limburg. Onder deze maximale MTR waarde wordt het risico als “aanvaardbaar” geaccepteerd. Uit deze metingen blijkt dat er geen dreiging was en dat de norm niet overschreden is.

Vraag 4 Is er door de gemeente een extra inspectie uitgevoerd om de impact op het milieu in de omgeving van Chemelot te beoordelen? Zo ja , wat waren de bevindingen? Zo nee ,
waarom niet?

Er is door de gemeente Sittard-Geleen geen extra inspectie uitgevoerd. Zoals bij de inleiding is vermeld , is de Provincie Limburg het bevoegd gezag en de Omgevingsdienst Zuid-Limburg voert namens de Provincie Limburg de inspecties uit. De eerder genoemde MTR-waarden zijn niet overschreden.

5. Heeft de gemeente overwogen om vergunningen of controles voor chemische bedrijven aan te scherpen na dit incident in overleg met de toezichthouder (de provincie)?

Nee. De Omgevingsdienst Zuid-Limburg controleert de chemische bedrijven veelvuldig. Door de omgevingsdienst is wel intensief gevolgd welke maatregelen er zijn genomen om de verhoogde uitstoot ongedaan te maken en om herhaling te voorkomen.

Vraag 6 Kunt u aangeven welke acties de gemeente kan en wil oppakken om een dergelijk lek in de toekomst te voorkomen?

Veiligheid en gezondheid van onze inwoners vinden we van groot belang. Hoewel de gemeente Sittard-Geleen formeel geen acties kan afdwingen , zijn we continu in
overleg met onder andere provincie Limburg , Chemelot en de Omgevingsdienst. De omgevingsdienst heeft laten weten dat er maatregelen zijn en nog worden genomen om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Hoogachtend
Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen

Antwoord art. 43 vragen (gob) inzake gaslekincident Sabic 9 januari 2025