Jongeren informeren via app. Handig en snel!
Een aantal weken geleden heeft raadslid Marcel Claessens namens de fractie van gob aandacht gevraagd voor de Kwikstart app. Een app bedoeld om jongeren te informeren over zaken waarmee ze te maken krijgen op het moment dat ze 18 jaar worden. Vandaag stond hierover het volgende in de krant.
Onderzoek naar app met info voor jongeren.
De gemeente Sittard-Geleen onderzoekt of een speciale app met overheids- en lokale informatie van meerwaarde kan zijn voor jongeren met vragen die ze tegenkomen wanneer ze 18 jaar worden.
SITTARD-GELEEN – De gemeente overweegt aan te haken bij de landelijke Kwikstart-app waarvoor inmiddels 51 gemeenten zich hebben aangemeld. Het is een app waar jongeren antwoorden op vragen over zaken als zelfstandig wonen, werken, geldzaken, school, studiefinanciering, gezondheid&hulp, rechten en plichten, en verzekeringen kunnen vinden. Zaken die jongeren tegenkomen wanneer ze meerderjarig worden. In Limburg doet Maastricht al mee. Heerlen haakt binnenkort aan, aldus initiatiefnemer stichting Kinderperspectief.
Lokale informatie
In de app kunnen gemeenten lokale informatie over bijvoorbeeld aanvragen van urgentieverklaringen en lokale bijstandsregelingen toevoegen. De app die samen met jongeren is ontwikkeld, is inmiddels zo’n 25.000 keer gedownload.
Voordat Sittard-Geleen besluit deel te nemen, wil het eerst de meerwaarde onderzoeken. „In welke mate maken jongeren elders er gebruik van, en wat zijn de kosten.” Met Kwikstart vindt een verkennend gesprek plaats. „Bij de afweging zullen we jongeren betrekken”, zo laat de gemeente weten.
De gemeente wijst erop dat jongeren, via gemeentelijke subsidie, al worden geïnformeerd door hun school over studeren en geldzaken. Zoals ‘My cash, my future’ op het Graaf Huyn College. Op de Parkschool, Xaverius en Da Capo loopt het voorlichtingsprogramma ‘Smart met Geld’. Op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin, www.opqroeienin046.nl, is ook informatie over belangrijke zaken voor jongeren beschikbaar, aldus de gemeente. De Rijksoverheid verstrekt op internet informatie voor jongeren die 18 jaar worden: wat moet ik regelen?
Behoefte
De app van initiatiefnemer stichting Kinderperspectief ontstond naar aanleiding van de behoefte van een jongere uit de jeugdhulp. „Hij kreeg van zijn begeleiders een map met informatie mee, maar raakte die tijdens een verhuizing kwijt. Daarbij was de informatie die in de map stond al snel achterhaald.”
In de app krijgen jongeren antwoord op vragen over onder meer geldzaken, school, rechten en plichten, en verzekeringen